Årsrapport 1999

for Foreningen for blødere i Norge

 

 

 

 

 

Medlemmer

Foreningen for blødere i Norge (FBIN) hadde pr. 31.12.1999 220 enkeltmedlemmer og 141 familie­medlemskap, til sammen 361. De tilsvarende totaltallene for 1997 og 1998 var henholdsvis 335 og 336.

 

Styret

Styret har i  1999 bestått av:

 

Halvor Skurtveit, leder

Kristin Haider, nestleder

Anne Berner Gjertsen, sekretær

Torleiv Grong, kasserer

Ernst Bigset

Tom Henriksen

Svein Erik Sørlie

Anne Rømcke, vararepresentant

Trond Langvik, vararepresentant

Alexander Gulbrandsen, vararepresentant

 

FBINs representanter i styret for Institutt for blødere

FBINs representanter i Institutt for bløderes styre er Arve Ruud, Nils Tore Olsen og Kristin Haider med vararepresentantene 1. Svein Erik Sørlie, 2. Anne Rømcke og 3. Øivind Odden.

 

Foreningens drift og styrets møtevirksomhet

FBIN har gjennom hele 1999 hatt en ansatt sekretær i 20% stilling (kontortid én dag i uken). Sekretæren har opp­rett­holdt foreningens daglige drift. Styret avviklet i perioden 8 møter, hvorav tre møter ble av­viklet pr telefon. Institutt for blødere og styret hadde ett felles møte. I tillegg har enkelt­representanter fra styret deltatt på en rekke møter blant annet knyttet til Institutt for blødere, FFO, Fagrådet, ulike offentlige myndigheter, samt deltatt på internasjonalt plan i ulike sammen­henger.

 

Prioriterte oppgaver

·      Å innhente kunnskap om og følge med bløderbehandlingen, nasjonalt og inter­nasjonalt.

·      Spre kunnskap og informasjon til bløderfamiliene gjennom blant annet BløderNytt.

·      Arrangere sommerleir

·      Skikkelig foreningsvirksomhet, herunder oppdatering av medlemsregisteret, skikkelig arkiv og økonomistyring.

 

Norsk bløderbehandling

FBIN har opprettet en arbeidsgruppe for å utarbeide en handlingsplan for hvordan Institutt for blødere skal ivareta blødernes behandling på best mulig måte. På et samarbeidsmøtet med en del av staben ved Institutt for blødere og styret ble flere tema drøftet. Vi diskuterte bl a hvordan forbedre informasjon til blødere, tilgjengelighet av helsepersonell, faktorkonsentrat laget av plasma/rekombinant og likemannstilbudet.

 

FBIN anser forsatt at behandlingsmiljøet og foreningen bør arbeide for å forbedre behandlings­­­metoder og for nytenkning. Fagrådet vårt har her en sentral rolle.

 

FBINs fagråd

Fagrådet, som består av leger som står sentralt i forhold til ulike sider av bløder­behandlingen, er et viktig diskusjonsforum for oss. Fagrådet hadde fire møter i 1999. Fagrådet avgir en egen toårig rapport til landsmøtet.

 

Hepatitt C og erstatning

Styret i FBIN har i lengre tid arbeidet med spørsmålet rundt erstatning i forbindelse med hepatitt C-smitte via faktorkonsentrater. Helsetilsynet har foreslått at alle hepatitt C-smittede blødere får utbetalt 100.000 kroner i billighetserstatning og at de som har utviklet, eller senere utvikler skrumplever får utbetalt ytterligere 100.000 kroner. Signalene fra Helsetilsynet var å anse som en anbefaling. Søknadsskjema ble utarbeidet av FBINs styre og er distribuert gjennom Institutt for blødere til de hepatitt C-smittede blødere i begynnelsen av 1999. Ca 135 søknadsskjema til billighetserstatning ble sendt ut via IFB til blødere som er smittet av hepatitt C. IFB har hjulpet med legeerklæringer og har videresendt søknadene samlet til Justisdepartementet.

 

Høsten 1999 avgav Stortinget en anbefaling vedrørende erstatningen. Styret i FBIN er misfornøyd med resultatet av Stortingets anbefaling. FBINs styre har gjentatte ganger gjennom året hvert i kontakt med departementet og Stortinget, representanter i Justiskomiteen og Helsetilsynet. Disse er kontaktet med møtevirksomhet og flere brev. Saken vil nå bli behandlet i Helsetilsynet, deretter vil søknadene bli oversendt Justisdepartementet og videre til Billighetserstatningskomitëen for utbetaling til den enkelte søker.

 

Inhibitorbehandling

Når det gjelder tilbudet til blødere som har utviklet inhibitor, har det i en tid vært planlagt at unge norske blødere med inhibitor skal tilbys immuntoleransebehandling som del av et internasjonalt forskningsprosjekt. Prosjektet har blitt forsinket og har ikke kommet i gang i 1999.

 

FBIN har tatt opp med Fagrådet spørsmålet om hvordan voksne inhibitorer blir behandlet i Norge og om dette behandlingstilbud er godt nok sammenlignet med våre naboland.

 

BløderNytt

Utgivelse av BløderNytt, som er foreningens medlemsblad, er en høyt prioritert opp­gaven. I perioden kom bladet ut med fire nummer. BløderNytt er et sentralt møtested for bløderne og de som er opptatt av blødernes sak. FBINs styre har nå en fast spalte i med MøteNytt fra styre og fagråd. Redaksjonsansvarlig er Svein Erik Sørlie.

 

FBINs Internettside

Foreningen har sin egen hjemmeside på Internett, egen e-postadresse og linker til bl a bløderforeninger i Norden, WHO, Rikshospitalet, FFO og legemiddelfirmaene. Hjemmesiden består av flere permanente sider (en side med engelsk tekst) med informasjon om foreningen og sykdommen, samt en nyhetsside som skal oppdateres. FBIN mottar stadig e-post fra medlemmer og andre interesserte.

 

Sommerleir og feriefond

Å arrangere sommerleir er også en av våre høyest prioriterte oppgaver.

I 1999 gikk turen til Hallingskarvet i uke 27 og 69 deltagere med smått og stort  hadde funnet veien til sommerleiren. Anne Rømcke og Kristin Haider var reiseledere. Sykepleier Siri Grønnhaug var med fra Institutt for blødere. At sykepleier er med på leiren er en helt nød­vendig forutsetning, særlig for å kunne gi familier med de yngste barna et trygt tilbud.

FBINs feriefond ledes av et styre som består av Elna Storegjerde, Bente Marie Gulbrandsen og Lasse Markhus. Fondet deler ut økonomiske tilskudd til deltakere på FBINs sommerleire, etter søknad.

 

Ungdomsarbeidet i FBIN

Det har ikke vært egne aktiviteter for ungdom i 1999. Den europeiske ungdomsgruppen har som mål å arrangere leir annet hvert år, mellom verdens­kongressene for blødere og årets leir fant sted på de greske øyer. Ingen norske blødere fra deltok på leiren.

 

Likemannsarbeidet

Ernst Bigset er ansvarlig for likemannsarbeidet. Foreningen avgir egen rapport for dette. FBIN har gitt økonomisk støtte til lokale kurs og samlinger for blødere og bløderfamilier. FBIN ser svært positivt på den aktivitet som finner sted i lokalmiljøet.

 

Internasjonalt samarbeid

Nordisk møte

Årets nordiske møte ble avholdt med finnene som vertsskap i Tampere i Finland 1. – 3. oktober. Norge var representert med Halvor Skurtveit, Anne Berner Gjertsen, Ernst Bigset og Alexander Gulbrandsen. Alle de nordiske landene var representert på møtet.  En dansk lege og sykepleier holdt foredrag om utviklingen i den medisinske bløderbehandling og hepatitt C. På det formelle møtet ble det luftet forslag om å stifte et nordisk fagråd for å øke den medisinske informasjonsflyten mellom landene. Finnene gav oss et innblikk i deres bløder­behandling og en gjennomgang av tilbudet til blødere med behov for rekreasjon og opptrening.

 

Europeisk bløderkonferanse i Murcia, Spania i oktober.

Halvor Skurtveit, Anne Rømcke og Tom Henriksen deltok på vegne av foreningen. EHC-møtet inneholdt bla a tema som genterapi og fosterdiagnostikk i utvikling. Deler av møtet var avsatt til foreningsdiskusjoner, og et viktig tema her er hvordan den vestlige delen av Europa kan hjelpe den østlige delen.

 

Ivar Arosenius-symposium i Stockholm i oktober.

Ivar Arosenius-symposiet var viet til problemstillinger rundt von Willebrands sykdom. Ernst Bigset og Kristin Haider deltok på vegne av foreningen.

 

Samarbeidet med Litauen

FBIN opprettholder kontakten med bløderforeningen i Litauen. Sommeren 1999 reiste Halvor Skurtveit og Tom Henriksen på sommerleir til Litauen. Fysioterapeutene som var i Norge for opplæring tidligere har siden har vært til stor hjelp for bløderne i Litauen. Informasjon fra foreningen i Litauen til bløderne mangler og  FBIN vil i den anledning prøve å hjelpe foreningen med å tilrettelegge informasjonsmateriell.

 

FFO

Trond Langvik representerte foreningen på flere møter i FFO. Vi har heller ikke i år hatt kapasitet til å gå særlig inn i det generelle interessepolitiske arbeidet for funksjons­hemmede.

 

Stavanger, 13. februar 2000

 

 

 

Anne Berner Gjertsen

sekretær