Årsrapport 1998
for Foreningen for blødere i Norge
Medlemmer
Foreningen for blødere i Norge (FBIN) hadde pr. 31.12.1998 228 enkeltmedlemmer og 138 familiemedlemmer, til sammen 366. De tilsvarende totaltallene for 1996 og 1997 var henholdsvis 317 og 335. Økningen i medlemstallet kom blant annet som et resultat av at det i 1998 ble sendt ut informasjon om FBIN til blødere som ikke var medlemmer av foreningen.
FBINs styre bestod i perioden fram til september 1998 av:
Trude Haugli, nestleder
Anne Berner Gjertsen, sekretær
Ernst Bigset
Tom Henriksen
Øivind Odden, vararepresentant
Tone Otterstad Floden, vararepresentant
Etter landsmøtet i september 1998 har styret bestått av:
Anne Berner Gjertsen, sekretær
Ernst Bigset
Tom Henriksen
Torleif Grong,
Trond Langvik, vararepresentant
Alexander Gulbrandsen, vararepresentant
FBINs representanter i Institutt
for bløderes styre er
FBIN har gjennom hele 1998 hatt en ansatt sekretær i 20% stilling (kontortid én dag i uken). Sekretæren har opprettholdt foreningens daglige drift. Styret avviklet i perioden 7 møter, hvorav to møter ble avviklet pr telefon. FBINs Fagråd og styret hadde ett felles møte. I tillegg har enkeltrepresentanter fra styret deltatt på en rekke møter blant annet med Institutt for blødere, FFO, Fagrådet, ulike offentlige myndigheter, samt deltatt på internasjonalt plan i ulike sammenhenger.
Prioriterte oppgaver
· Å innhente kunnskap om og følge med bløderbehandlingen, nasjonalt og internasjonalt.
· Spre kunnskap gjennom BløderNytt og kursvirksomhet.
· Arrangere sommerleir.
· Skikkelig foreningsvirksomhet, herunder oppdatering av medlemsregisteret, skikkelig arkiv og økonomistyring.
Norsk
bløderbehandling
FBIN har opprettet en arbeidsgruppe for å utarbeide en handlingsplan for hvordan Institutt for blødere skal ivareta blødernes behandling på best mulig måte.
FBIN anser forsatt at behandlingsmiljøet og foreningen bør arbeide for å forbedre behandlingsmetoder og for nytenkning. Fagrådet vårt har her en sentral rolle.
FBINs fagråd
Fagrådet, som består av leger som står sentralt i forhold til ulike sider av bløderbehandlingen, er et viktig diskusjonsforum for oss. Fagrådet avga en egen toårig rapport til landsmøtet.
Hepatitt C og
erstatning
Styret i FBIN har i lengre tid arbeidet med spørsmålet rundt erstatning i forbindelse med hepatitt C-smitte via faktorkonsentrater. I 1998 ble FBIN enige med Justisdepartementet om hvordan bløderforeningen kan legge forholdene til rette for å de hepatittsmittede bløderne kan søke om billighetserstatning fra Stortinget. Helsetilsynet har i brev til Justisdepartementet foreslått at alle hepatitt C-smittede blødere får utbetalt 100.000 kroner i billighetserstatning og at de som har utviklet, eller senere utvikler skrumplever får utbetalt ytterligere 100.000 kroner. Signalene fra Helsetilsynet er å anse som en anbefaling. (Søknadsskjema ble utarbeidet av FBINs styre og er distribuert gjennom Institutt for blødere til de hepatitt C-smittede blødere i begynnelsen av 1999).
Inhibitorbehandling
Når det gjelder tilbudet til blødere som har utviklet inhibitor, har det i en tid vært planlagt at unge norske blødere med inhibitor skal tilbys immuntoleransebehandling som del av et internasjonalt forskningsprosjekt. Prosjektet har blitt forsinket, men man håper å kunne sette i gang dette innen utløpet av første halvår 1999.
Styret i FBIN har assistert i en sak hvor en familie har søkt om immuntoleransbehandling i Malmø for sin sønn med inhibitor. Departementet ga familien tilbud om behandling hvor de måtte ønske i Norden i juni.
BløderNytt
Utgivelse av BløderNytt, som er foreningens medlemsblad, er
en høyt prioritert oppgaven. I perioden kom bladet ut med fire nummer.
BløderNytt er et sentralt møtested
for bløderne og de som er opptatt av blødernes sak. Redaksjonskomité er
FBIN presenterte i høst en ny informasjonsbrosjyre om foreningen og blødersykdommen. Brosjyren er sendt ut til alle medlemmene, samt blodbanker rundt om i landet.
Foreningen har i høst opprettet sin egen hjemmeside på Internett, samt egen e-postadresse. Hjemmesiden består av flere permanente sider med informasjon om foreningen og sykdommen, samt en nyhetsside som skal oppdateres.
Sommerleir og
feriefond
Å arrangere sommerleir er også en av våre høyest prioriterte oppgaver.
I 1998 gikk turen til Tanum Strand i Sverige i uke 29. Ca 45
barn og 45 voksne deltok på leiren.
FBINs feriefond ledes av et styre som består av Elna Storegjerde, Bente Marie Gulbrandsen og Lasse Markhus. Fondet deler ut økonomiske tilskudd til deltakere på FBINs sommerleire, etter søknad.
Ungdomsarbeidet i
FBIN
Det har ikke vært egne aktiviteter for ungdom i 1998. Den europeiske ungdomsgruppen har som mål å arrangere leir annet hvert år, mellom verdenskongressene for blødere og neste leir vil finne sted på de greske øyer i 1999.
Likemannsarbeidet
Ernst Bigset er ansvarlig for likemannsarbeidet. Foreningen avgir egen rapport for dette. FBIN har gitt økonomisk støtte lokale kurs og samlinger for blødere og bløderfamilier. FBIN ser svært positivt på den aktivitet som finner sted i lokalmiljøet.
Landsmøte og
kursweekend
Landsmøte og kursweekend ble avviklet 5. til 6. september i
Oslo. Det var ca 70 deltagere. Følgende tema ble behandlet gjennom foredrag og
diskusjoner: Hepatitt C, medisinsk nytt fra verdenskongressen, FBIN mot år ”
Den islandske bløderforening stod denne gang som arrangør av
det årlige nordiske møte for bløderforeningene. Møtet var lagt til Reykjavik
en weekend i september og FBIN var
representert med
FBIN opprettholder kontakten med bløderforeningen i Litauen. Våren 1998 var to litauiske fysioterapeuter på studieopphold i Oslo. Blant annet fikk de opplæring av Institutt for bløderes fysioterapeut.
FFO
Øivind Odden og Trond Langvik representerte foreningen på flere møter i FFO. Vi har heller ikke i år hatt kapasitet til å gå særlig inn i det generelle interessepolitiske arbeidet for funksjonshemmede.
Stavanger, 28. februar 1998
Anne Berner Gjertsen
sekretær