Årsrapport 2003
for Foreningen for blødere i Norge
Medlemmer
Foreningen for blødere i Norge (FBIN) hadde pr. 31.12.2003, 211 enkeltmedlemmer og 142 familiemedlemskap, til sammen 353. De tilsvarende totaltallene for 2001 og 2002 var henholdsvis 354 og 357. I tillegg hadde FBIN 3 medlemskap fra forskjellige institusjoner.
Styret bestod i 2003 av:
Knut Ro, leder
Anne Rømcke, nestleder
Anne Berner Gjertsen, sekretær
Torleiv Grong, kasserer
Turid Nymoen
Stamati Stenseth
Halvor Skurtveit
Roar Jørgensen, vararepresentant
Beathe Herfjord, vararepresentant
Liv Hissingby, vararepresentant
Stamati Stenseth trakk seg fra styret høsten 2003 pga stort arbeidspress, slik at varamedlem Roar Jørgensen rykket opp som styremedlem.
FBIN har gjennom hele 2003 hatt en ansatt sekretær i 20 %
stilling (en dag i uken). Sekretæren har opprettholdt foreningens daglige
drift. Styret avviklet i perioden 5 møter, hvorav to møter ble avviklet pr
telefon. I tillegg har enkeltrepresentanter fra styret deltatt på en rekke
møter blant annet knyttet til Institutt for sjeldne diagnoser (ISD), FFO,
Fagrådet, ulike offentlige myndigheter, samt deltatt på internasjonalt plan i
ulike sammenhenger.
Prioriterte oppgaver
· Innhente kunnskap om og følge med bløderbehandlingen, nasjonalt og internasjonalt.
· Spre kunnskap og informasjon til bløderfamiliene gjennom blant annet BløderNytt.
· Arbeide for blødernes interesser ovenfor Institutt for sjeldne diagnoser (ISD).
· Arrangere sommerleir
· Ryddig foreningsvirksomhet, herunder oppdatering av medlemsregisteret, skikkelig arkiv og økonomistyring.
Norsk
bløderbehandling
FBIN arbeider kontinuerlig for å forbedre informasjon til blødere, tilgjengelighet av helsepersonell, faktorkonsentrat laget av plasma/rekombinant og likemannstilbudet.
FBIN anser forsatt at behandlingsmiljøet og foreningen bør arbeide for å forbedre behandlingsmetoder og for nytenkning. Fagrådet vårt har her en sentral rolle.
Institutt for sjeldne
diagnoser (ISD)
Staten overtok fra
1. januar 2002 ansvaret for behandlingen av bløderne og gjennom Institutt for
sjeldne diagnoser (ISD). ISD var en del av Sosial og Helsedirektoratet.
I desember 2003 ble
det besluttet at ISD skulle overføres til Helse Sør og underlegges
Rikshospitalet. På sikt skal ISD flytte til nye lokaler i nærheten av
Rikshospitalet.
FBIN har målsetning
å opprettholde ett nært samarbeide med ISD, og har i 2003 deltatt på to
brukermøter. Dette arbeidet vil fortsette i 2004.
ISD har i 2003
påbegynt arbeide med en informasjonsfilm, og FBIN har
deltatt i dette arbeidet med innspill til manus.
FBINs fagråd
Fagrådet, som består av leger som står sentralt i forhold til ulike sider av bløderbehandlingen, er et viktig diskusjonsforum for foreningen. Fagrådet har i 2003 hatt 3 møter. Fagrådet avgir en to års rapport i forbindelse med landsmøtet.
BløderNytt
Utgivelse av BløderNytt, som er foreningens medlemsblad, er en høyt prioritert oppgave. I perioden kom bladet ut med fire nummer. BløderNytt er et sentralt møtested for bløderne og de som er opptatt av blødernes sak. ISD har videreført tradisjonen fra Instituttet med å videreføre spalten ”Nytt fra Instituttet”. Redaksjonskomiteen bestod av Turid Nymoen, Anne Berner Gjertsen, Kristin Haider, Knut Ro og Halvor Skurtveit.
Foreningen har sin egen hjemmeside på Internett, www.fbin.no med linker til bl a bløderforeninger i Norden, WHO, Rikshospitalet, FFO og legemiddelfirmaene. Hjemmesiden består av flere permanente sider (en side med engelsk tekst) med informasjon om foreningen og sykdommen, samt en nyhetsside som holdes oppdatert. FBIN mottar stadig e-post fra medlemmer og andre interesserte.
Sommerleir og
feriefond
Å arrangere sommerleir er også en av våre høyest prioriterte oppgaver.
I 2003 gikk turen til Skagen i Danmark i uke 27 og 100 deltagere med smått og stort hadde funnet veien til sommerleiren. Stamati Stenseth og Ann Kristin Strand var reiseledere. FBIN arbeidet i lang tid for å få en sykepleier fra ISD med på leiren, men måtte også i år gi avkall på denne viktige personen på årets sommerleir. At sykepleier er med på leiren ser FBIN som en helt nødvendig forutsetning, særlig for å kunne gi familier med de yngste barna et trygt tilbud.
FBINs feriefond har vært ledet i 2003 av et styre som består av Kristin Haider, Nils Tore Olsen og Arve Ruud. Fondet deler ut økonomiske tilskudd til deltakere på FBINs sommerleire, etter søknad..
Ungdomsarbeidet i
FBIN
I 2003 har 5 ungdommer engasjert seg i bløderarrangementer. Alle fem deltok på et skandinavisk/baltisk møte for ungdom som ble arrangert høsten 2003 i Finland. Møtet ga inspirasjon til å forsette arbeidet med å etablere en undergruppe for unge blødere mellom 18 og 25 år i Norge. Også i 2004 vil det arbeides videre for å få ungdommen aktivt med. FBIN ser på tiltaket som svært positivt etter mange år uten aktivitet og er med å støtte gruppen økonomisk.
Den europeiske ungdomsgruppen arrangerte tur Frankrike i 2003 og Håvard Saunes som er ung og bløder deltok på leiren. FBIN støttet deltageren økonomisk. Den europeiske ungdomsgruppen har som mål å arrangere leir annet hvert år mellom verdenskongressene for blødere.
Det finnes mer informasjon om ungdomsgruppen på www.fbin.no.
Likemannsarbeidet
Anne Rømcke har vært ansvarlig for likemannsarbeidet. Foreningen avgir egen rapport for dette. FBIN har gitt økonomisk støtte til lokale kurs og samlinger for blødere og bløderfamilier. FBIN ser svært positivt på den aktivitet som finner sted i lokalmiljøet.
Årets nordiske møte ble avholdt i Helsingfors i september måned. Anne Rømcke, Turid Nymoen og Anne Berner Gjertsen deltok på vegne av foreningen. På møtet i Helsingfors ble det tatt opp flere viktige tema, som bl a hvor mye foreningene får i offentlig støtte til å drive en bløderforening. Det viser seg at støtten stadig blir mindre i alle de nordiske land. Videre tok en opp den økte egenandel for innkjøp av medisiner og legekonsultasjoner i det enkelte land. Et fyldig referat fra dette møtet finner en på www.fbin.no.
Torleiv Grong og Anne Berner Gjertsen deltok på vegne av foreningen på europeisk møte i mai.. EHC-møtet inneholdt bl a tema om lik kvalitetssikring av faktorpreparater i alle land i Europa, hepatitt C og en presentasjon av bløderbehandling i Holland. Deler av møtet var avsatt til foreningsdiskusjoner. Et viktig tema også i år var hvordan den vestlige delen av Europa kan hjelpe den østlige delen til å få en tilfredsstillende bløderbehandling. Referat fra dette møtet finner en på www.fbin.no.
FBIN har i 2003 opprettholdt kontakten med bløderforeningen i Litauen, selv om twinning programmet gjennom verdensforbundet er avsluttet. Sommeren 2003 reiste Anne Berner Gjertsen på sommerleir til Litauen. Den Litauiske forening arbeider fortsatt med å få til et arkiv med informasjon om alle bløderne i Litauen. Videre kjemper de med å få nok medisiner til alle sine blødere, få offentlig hjelp og støtte til bløderfamilier og midler til å drive foreningsarbeide. Et fyldig referat fra dette møtet finner en på www.fbin.no.
FFO
Turid Nymoen representerte foreningen på flere møter i FFO. En av de viktigste oppgavene FFO arbeider med er egenandelen for pasienter. FFO har deltatt i møter ang omorganiseringen av kompetansesentre for smågrupper og FBIN mener at det er mer enn noen gang er behov for en pasientorganisasjon som ivaretar blødernes interesser i samfunnet.
Utover dette har styret ikke hatt kapasitet til å gå særlig inn i det generelle interessepolitiske arbeidet for funksjonshemmede.
Stavanger 29. januar 2004
Anne Berner Gjertsen |
Knut Ro |
Sekretær |
Leder |